Dekorplast på köksluckorna

 
 
Jag köpte en rulle dekorplast i höstas som jag har haft lite kul med. Här har jag ritat och klippt ut figurer och bokstäver som jag satt upp på en kökslucka och ovanför spisfläkten. (Lampsilhuetten är bara en skugga, men ser nästan ut som om den är målad.)
 
 
 
 
Jag tycker inte om brunt men jag gillar vår retro kökspis, den är lite speciell. Vårt hus består av femtio nyanser av brunt... bruna karmar, furutak och en rödbrun tvättstuga (med gröna skåp)

Julgran av tallkottar

Skönt, eller bara ren lättja, att inte behöva gå med alla tomflaskor till återvinningsstationen när det går att göra så mycket annat med dem! Kottar var det här igen ja, och nu en liten julgran i fokus av en vinflaska. Jag hade en idé om att ha en liten LED-lampa inuti så jag skar av botten och filade till de vassa kanterna.
 
 
Limmade på små tallkottar runtom flaskan tills den såg ut så här:
 
Inte så tjusig kanske, men det blir bättre! Jag limmade på fler kottar och spraymålade den vit. Dekorerade granen med små julgranskulor och lade en batteridriven liten garderobslampa i. Dessvärre blev det inte så effektfullt som jag tänkt mig då ljuset blev för svagt för att kunna lysa igenom tillräckligt.
 
 
En vecka senare köpte jag en billig liten LED-slinga, men jag hade bara AAA-batterier hemma och jag behövde AA-batterier... Så, vad gör man då?
Jo! Jag tog helt enkelt aluminiumfolie och stoppade framför batteriernas pluspoler. Fungerade jättebra! Jag hade läst tipset på Pinterest, men inte provat tidigare. 
 
Jag tycker det blev mycket bättre med ljus utanpå istället för inuti. Och den lilla batteridosan ligger gömd bakom som är lätt att nå av/på knappen. Att skära av botten på flaskan var egentligen onödigt, så att använda en hel flaska går lika bra till att göra denna.
 
 

Kottekrans med julgranskulor

 
Jag älskar kottar! Det går att göra så mycket kul pyssel med dem och det bästa är - de är gratis, bara ut och plocka!
Fast...de är inte lika fina när de är "stängda", men det är lätt att fixa samtidigt som man får bort ohyra: Skölj av kottarna och lägg ut dem på en plåt och låt torka i ugnen, ca 175 grader i runt 45-60 min eller tills de öppnat upp sig.
 
 
Det första jag gjorde med mina kottar var en kottekrans att ha på bordet med ett ljus i. Till det använde jag (förutom kottar,) kartong, limpistol, Ø 2 cm julgranskulor och lite rester av glitter från annat pyssel som jag bara strödde över när den var klar.
Jag började med att rita och klippa ut en cirkel på kartong med en tallrik och klippte ut en mindre cirkel så det blir en platt donut. Jag tog ingen bild på den så gjorde det efteråt istället.
 
 
Go nuts och limma kottar överallt tills du är nöjd och sen limma på kulorna lite här och där.
 
 
Sen är det bara att sätta ett ljus i mitten och voilà! Färdig!
 
 
 
 
 
 

Adventsljusstake

Ett par veckor innan advent satt jag och googlade efter inspiration på adventsljusstakar, och fann ett exempel som jag gillade skarpt av återvunna ölflaskor! Inte för att göra reklam för öl, men Norrlands Guld Ljus har en så snygg flaska!
Något annat kul med detta projekt är att det inkluderar ägg och socker, vilket jag aldrig använt i pyssel innan så det var spännande att prova!
 
Material:
  • Glasflaskor
  • Dekorplast
  • Äggvita
  • Socker
 
Rengör flaskorna genom att ta bort etiketten med nagellacksborttagning.
Rita siffror på dekorplast och klipp ut. Jag tog siffror från ett Word-document där jag testade vilken stil av siffror jag ville ha och ritade direkt av från dataskärmen på ett papper och sedan ritade av på dekorplasten.
 
Sätt siffrorna på flaskorna och vispa en äggvita lite lätt. Häll upp socker på ett fat (hellre för mycket än för lite). Pensla äggvita på hela flaskan och rulla den direkt i sockret. När alla flaskor är "sockrade", ställ dem åt sidan för att torka ordentligt. Jag lät dem stå och torka över natten.
 
 
Ta försiktigt bort siffrorna med något smalt och vasst, exempelvis en pincett, för att undvika att sockerlagret närmast tas bort. Jag limmade även på metallbrickor och snurrade lite glitter runt ljusen.
 
 
 
 
 
 

Glittriga hjortar

Julen har passerat men jag tänkte ändå dela med mig av mina hjortar som jag gjorde när jag studerade Färg & Form på Vindelns Folkhögskola förra hösten:
 
 
Jag tog små bilder som jag rutade in och ritade upp i större skala.
Den stående hjorten är 67 cm hög och den liggandes 55 cm hög.
 
 
 
Klippte ut mallarna, ritade av på foam board (styrofoam skiva täckt med papp på båda sidorna) och skar ut.
Sedan gjorde jag konturer med hobbylim och strödde glitter över.

 
 När limmet torkat vänder du på den och gör likadant,  så om man har hjorten i fönstret är den lika vacker från båda håll! 
 
 
 
Så här såg det ut i vårt köksfönster julen 2012
 
 
 
Delad glädje är dubbel glädje, så här är mina mallar - fria att använda :-)

             

Upside down

Fruktansvärt dålig vinter denna säsong...Knappt någon snö! Så när det väl snöar får man passa på att göra något innan den försvinner igen!
 
Jag fick inspiration från Pinterest där jag såg snögubbar som stod på huvudet med fötterna i vädret, så jag ville också göra en!
Bra användning för de där gamla stövlarna man har liggandes men inte orkat slänga bort;-)
 

Liten ampel kruka

Jag hade en liten hängväxt som var dekoration åt en blomma i en annan kruka som hade blommat ut, men hängväxten såg kry ut så jag ville inte slänga den. Då fick jag idén att göra en ampelkruka, och materialet hade jag hemma redan; en liten konservburk, smyckeswire och div gammalt smyckestillverkningstilbehör och små glaspärlor.
 
Ta bort etiketten från burken, (för att ta bort etikettklistret på enklast sett fungerar nagellacksborttagning bra!) rengör och spraymåla i önskad färg. Hålen gjorde jag genom att hamra lite på en spik mot burken.
 
 
Nu använde jag smyckeswire och glaspärlor, men det blir nog snyggare och går mycket snabbare att göra med kedja istället!
 
 
 
 
Har haft växten i min hemmagjorda kruka i 4 månader nu och den lever än :-)
 

Lampskärm - Pappersloppor

Ett av mina projekt; Lampskärm gjord av inte mindre än 340 st vikta pappersloppor!

 
Material jag använde:

Lampskärmstomme Ø 28,5 cm 0:-
Kopieringspapper Rusta, 29:-/500st. (Gick åt 57 papper till 340 loppor )
Limpistol Biltema 49,90:-
Limstavar Biltema 26,90:-/27st.
Astralit Panduro 100:-

Sammanlagt: 206 SEK.
 

Fick min inspiritaion från Allison Patrick, en designer som gör annorlunda lampor. Bestämde mig direkt för att göra min egen, och tänkte visa bilder från början till slut:

Hittade en gammal lampskärm i soprummet som jag bestämde mig för att lägga vantarna på i höstas. Onödigt att slänga lampskärmar när man kan göra så mycket annat roligt och snyggt av dem! Det första jag gjorde var att klä av allt papper, plast och tyg från skärmstommarna då det för det första är ganska äckligt att ta saker ur ett soprum (eller ja, den stod på golvet, dvs free for me to take it) och så var den inte så vacker...

 

Köpte astralit på Konstnärsshoppen (återförs. till Panduro här i Umeå), som är en speciell plast avsedd för lampskärmar. Måttade ut och limmade fast plasten ovan på och runt stommen med en limpistol (som för övrigt är det bästa man kan ha när man håller på med pyssel, förutom att man lätt bränner sig)

Papperslopporna vikte jag mig less på, men i efterhand med resultatet kunde jag känna att det verkligen var värt mödan!

 

 

Jag limmade fast fyra loppor i en sned fyrkant och låste sedan fast dem med en femte loppa, fortsatte så sedan runt om så att varenda hörn av lopporna var "låst fast" i en annan.

 
 

Tanken var att jag skulle limma fast loppor på toppen också, men jag tyckte inte det såg nå bra ut så jag knipsade bort toppen - och vips, vart klar fortare!

 

 
 
 

Tupelo lampa

 
Jag såg en intressant lampa på EM en gång som jag blev nyfiken på, och givetvis ville jag prova mig på att göra min egen! Införskaffade material jag kunde tänkta mig behövas och sen började jag. I handeln/på internet kostar en sådan lampa runt 800-1995 SEK, min hamnade på slutsumman 190 SEK.

Material:
  • Lampskärmsstommar (Loppis) 25:-
  • Astralit (lampskärmsplast) 50x140cm (Konstnärsshoppen/Panduro) 100:-
  • Lamphållare för max 60 W (Clas Ohlson) 39:-
  • Strömbrytare (Biltema) 15:-
  • Snedslå/kantband (Ohlssons tyger) 11:-
Övrigt:
(ej inräknat i materialkostnaden)
  • Dubbelhäftande tejp för scrapbooking
  • Smältlim
  • Glödlampa

Det blidde ett riktigt hemmabygge när jag skulle göra lampfoten, fick en idé och den funkade. Underdelen till lampan kommer ifrån överdelen av en lampskärm som jag knipsade av och böjde till. Sedan hittade jag en plasthatt i verktygslådan som det var fyra små hål i så jag trädde in "strängarna" i hatten och knippsade upp den i mitten där jag satte fast lamphållaren. Det blev lite snett och vinnt, men det gick att ordna till någorlunda.
 
 


Så, lampskärmen då. Ja, den mätte jag ut och rullade på två stommar, varav den nedre stomringen lade jag ngn cm uppåt då jag skulle klippa hål för lampsladden.

 

 
Halvfärdig!

Sen kommer det jobbiga...
Att mäta ut och göra en massa strimlor av astralit... krävs ett mått tålamod och envishet...
(varning för kramp i handen!)
 

Efter jag skurit/klippt klart och försiktigt suddat bort allt blyertskludd kunde jag känna att det var värt mödan.
Nu började det spännande;

Rullade den strimlade plasten på den avlånga skärmen och satte ihop den på prov med klädnypor:
 
 
 
Ta-da!
 
När jag sedan bestämt mig för hur jag ville ha den klippte jag bort överflödig astralit och limmade/tejpade ihop den. För att dölja skarvarna och få den att hålla ihop bättre satte jag kantband runt om.
 
 
 
 
 
Jag köpte en lamphållare med 3 m sladd vilket kanske var lite för mkt, men skulle ju liks klippa i sladden för att montera strömbrytaren.
 
Mission completed! 50cm hög bordslampa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nerdimmad.
Tips! Med en dimmer kan man få till extra mys-ljus.
 
Att tänka på när man kompletterar lampan med en dimmer; se till att köpa en ljuskälla som är dimbar (står på förpackningen). Många lågenergilampor är nämligen inte dimbara, men det börjar dyka upp allt fler!
 
 
 

"Random Light"

Att göra sina egna armaturer/lampor är kul. Här följer min beskrivning av att göra en Random Light!


Man behöver:

  • En gymboll, badboll eller en ballong i valfri storlek
  • Platt Papperssnöre ~ 400 m (Finns på Panduro för ca53kr/200m)
  • Tapetklister
  • Plastfolie
  • Tidningar/kartong för att skydda golvet

 
Blanda tapetklister och rulla in bollen i gladpack, lämna ett hål runt "öppningen". Doppa händerna i klistret och börja rulla på papperssnöret (eller garn för delen om man valt att använda det) runt bollen.
 
 
 

 
Nysta på tills du blivit nöjd och låt det torka ett dygn eller två. Jag hade en liten korg under bollen som den fick torka på.


Pys ur luften ur bollen och ta sen upp den.
 
     
 
 
Min käre gamle katt Micko skulle vara med hela tiden... ♥ 

För att fixa lampsladd behöver man en lamphållare, nippelmix, sladd, lampkontakt och takkåpa. Sedan är det bara att bestämma hur långt ner från taket man vill att den ska hänga och börja skala småkablarna och sätta ihop.
 
 
 
Lätt, billigt och snyggt! Lite väl stor kanske, men frän blev den. När jag gjorde denna var jag ute efter en badboll men då det var oktober var det extremt svårt att få tag på en så köpte jag en gymboll istället. Men nu i somras köpte jag en mindre badboll på biltema (tror den var på Ø 30cm) så jag ska kunna göra några sådana sedan. Om man använder en ballong får man tejpa den efter man blåst upp den så den blir rund.
 
 
 

Renodlad pysselblogg

Så där ja, nu har jag fått igång detta äntligen! Välkommen att dyka ner i min yra av skaparlust!

RSS 2.0